cumartesi pazarı


başka bir aileden bahsedeyim mi size bu gün....annem gidince alemlerin ötesine, onunla beraber yokolmuş bir akrabalık ilişkisi..nasılsa artık?!!! insan merak etmez mi evladından kalan yadigarı...tek bi tek..

kış memleketliydi o...hala yeryüzündeyken annem ,millattan önce yani, yılbaşında kar görelim diye giderdik anne baba çocuk üçlüsü..tam değil hatıralar bulanık...cumartesi pazarı diye bi yerdi oturdukları semtin adı.semt demek büyük şehirlere özgü bişey aslında.orda mahalle denir.geniş ana cadde üzerine pazar kurulurdu, pazarın arasından geçince ilk dar sokak onların evine giderdi.kocaman,kare ,parlak ,bombeli,gri taş döşeli sokaktı.ama karla kaplıydı tabii.şeklini sadece kar kürekleriyle yolları kazıdıkları zaman görürdünüz.
anneannem ve dedem, ikisi de fabrika işçisiydi.onlarda kalmaya gittiğimizde bile işten izin alamıyorlardı:) sabah annem babam uyurken ,onlar kalkıp yemek kaplarına yemeklerini koyup yola çıkıyorlardı.pencereden bakıyordum.buğusunu nefesimle temizleyip...elimle iyicee ovalayıppp,görüş mesafesini ayarlayıp bakıyordum dışarı.anneannem kahverengi paltosuna iyice büzüşmüş,eşarbını bağlamış ,eldivenleri elinde...diğer elinde kaplar....dedem elinde kürek:)) evet kürek...sabahları o dar sokakta ,sokağa açılan sağlı sollu kapılardan erkekli kadınlı kalabalıklar aynı saatte çıkarlardı,tüm mahalle aynı fabrikada işçiydi ;başka iş sahası yokmuş ,ya esnafsın ya işçi...erkeklerin elinde kürekler...sabaha kadar karla kapanmış yolları aça aça yürürlerdi..ana caddeye gelene kadar hepsi kar kazırdı,caddeye açılan yola gelince kürekleri köşedeki veresiyeci bakkala bırakırlar akşam fabrika çıkışı eve dönerken alır gelirlerdi.öyle kar yağardı ki babam beni kucağında taşımak zorunda kalırdı ,kara gömülüp kalırdım çünkü...
akşam eve gelir nazife sultan, hemen eşarbınmı ,paltosunu çıkarır asar,ömer beyin terliklerini verir,doğru mutfağa geçer hemen patlıcan soyardı:))) annem çok severmiş patlıcanla yapılan her yemeği...demek bana ondan kalan bişey var,saçlarımın dışında.
ertesi akşam yeni yıl gecesi olacağı için hazırlıkları yapılırdı.babam şarap seviyor diye şarap alırdı dedem ..yoksaa onun delikanlı sofrasının delikanlı rakısı haricinde öyle "ciklota çocukları "na göre içkisi yoktu onun.mezeleri hazırlardı annem .yoğurtlu havuç salatası için havuçları iyisinden almış gelmiş çok bilmiş ömer efendi:))
dışarda kar oynamaya giderdim."kar oynamak "bana özgü bir deyim mi bilmiyorum.sonuçta karla ilgili her türlü oyunu içeriyor.işte nedir, kızak,nedir efendim kartopu,başka nedir mağara...evet kar o kadar çok ki mağara yaparlardı içine oturulabilirdi.eskimoların evleri gibi..:)

şimdilerde iş icabı orda bi kaç araziye bakmak için gitmem gerekiyor.yıllar sonra..kim kaldı orda acaba .kim var..hala cumartesi pazarı var mı? nazife hanım la ömer efendi var mı..? beni neden hiç merak etmediler?
doğunun kızıyla batının oğlunun evliliği batı tarafını çok memnun etmemiş zaten iki aile görüşmezdi de doğuya doğru zorunlu bir yolculuk sırasında tepetaklak olan aracın suçu ,kayıpların faturası neden bu iki yaşlı fabrika işçisine kesildi bilmiyorum.orada filim kopuyor bende.ama merak ettiğim şey ,omuzlarında taşıdıkları ,karlara gömdükleri "naneemollaaa " larını hiç merak etmediler mi ? babama daha çok benzesemde ,annem gibi gülen ,onun saçlarına sahipken ben ; birdaha göremeyecekleri "can kuşlarının " kalıntısını merak etmediler mi..

gidelim bakalım cumartesi pazarına.....biz gidelim...saçlarımızı gösterelim ..belki özlemişlerdir..


EKLEME.

-buraları hayal meyal hatırlıyorum..çok kar olurdu.kış mevsiminde gelseydik keşke.görürdüm karları.
-maalesef penelope hanım göremezdiniz.bu yıl bir gün kar yağdı zaten.burada kar yağmaması kıyamet alameti demek..
-kar nasıl yağmaz burada anlaşılır gibi değil:) ama okumuştum gazetelerden sanırım çokça yağmur yağmış..Akdeniz iklimine dönmüş buralar:)
-evet yağmur çok yağdı şükür.ama biz kar adamıyız.sanki bu sene kış gelmedi sanıyoruz.bi tuhaf..gerçi kaç senedir azaldı kar.eskisi gibi değil kışlar ama bu sene...ne bileyim penelope hanım.çoğu kişi seviniyor mevsim yumuşadı diye ama biz eskiler biliyoruz ki kar olmazsa hastalık çoğalır.mikrop kırılmaz ki bi kere..

..

-Ahmet Bey, burda cumartesi pazarı diye bi yer vardı. eskiden ..
-aşağı sokakta cumartesileri kurulan pazar var. o mu?
_yok, mahallenin adıydı. evet pazar da kurulurdu ama mahallenin adı da oydu yani.
_haa..eskiden adı oydu şimdi H.S.caddesi .burdan iki durak yukarıda .20 dakikalık mesafede.hayırdır?
_çocukken oraya gelirdik. Tanıdıklar vardı da orda. Gelmişken göreyim diyorum.
_oralar şimdi şehrin merkezine kaydı. şehrin yerlileri otururdu orda.orıjınal evleri vardı .20-30 yıl olmuştur.lokomotif fabrikasının işçileriydi çoğu.yerleri merkeze yakınya ,belediyenin çevre düzenlemesi kapsamında kaldı oralar.mütayitler (onun dediği şekliyle …yoksa müteahhit olduğunu biliyorum ben) parselledi .birer daire karşılığı aldılar evleri,site yaptılar oraya ,apartmanlar var ,altlarında büyük marketler.
_tamamen yok mu oldu mahalle.
-yok, olmak demeyelim de değişti. yani yollar yapıldı, oto park, siteler. park, bahçe.

yolumuzun üzerinde ..götüreyim sizi..

....

buralarda iz kalmamış çocukluğumdan.taş sokak yok.veresiyeci bakkal yok.20 -25 senede bi şehir bu kadar değişir mi? nerde o insanlar..

_burası mı şimdi?
_evet penelope hanım tarif ettiğiniz yer burası.
_hiç bişey yok ki burda aklımda kalan. Yanlış galiba. Burası değil.
_belki başka bi pazar yeridir. Siz cumartesi sanıyordunuzdur.
_yok yok..mahallenin adıydı.
-buralar işte ..şurda evler vardı,sokaklar ..buraya K..lar site yaptı .şehrin sayılı esnafları onlar.buldukları yere site yapıyorlar ,altına da hemen ortakları oldukları süper marketin bi şubesini...32 şubeleri oldu düşünün.
_şu arada bi boşluk kalmış.
_ha oo..orda türbe var. ordaki evleri yıkarlarken kepçenin dişlisi kırılmış.kaç tane makina gönderdilerse dişleri kırılmış.şoförler ruyalarında görmüşler."bana dokunmayın " diyormuş muhterem .oraya türbe yaptılar.dokunmadılar.

****kafada oluşan bi kaç şimşek: çat çat çat çat

-selver teyzelerin bahçesine neden bez bağlamışlar anneanne.
-orda bi mübarek varmış.iyilerdenmiş.selver teyzen ruyasında görmüş.burda eskiden osmanlı zamanında istanbulu fethetmeye gelen sahabeler olurmuş.taaaa mekke den gelip istanbulu fethedecekler.at sırtında geldiklerinden aylar sürermiş.o yol üzerinde hastalanan olurmuş,şehit olan olurmuş,vadesi yetip ölen olurmuş..burda da bi sahabe yatıyormuş.selver teyzen her sabah oraya çiçek bırakır.dua okur.evinin bereketi ondan .yoksa nasıl geçinecek işsiz güçsüz kocayla.
- ordan korkuyorum ben anaanne.gitmeyelim oraya.
-sevsinler ..nanemollaaa seni.bişeycik olmaz.ölmüş ölünün kendine faydası yok..

*********

-tamam tamam burası..Ahmet bey burası...

ne taş sokak var...ne evler..ne de kardan iz...burdaki insanlar ne olmuşlar.
_müteaitler birer daire vermiş onlara.burdaki binalardan birilerinde oturuyorlardır.

-burdaki binaların birinde ha....

10 yorum:

Öküzün Önde Gideni dedi ki...

vuuuu... 14 olmuş izleyiciler:P

erzurum mu bu bahsi geçen yer?

penelope dedi ki...

sivas....

senden geliyo bana arkadaşlar.hepsi de kaliteli ne güzel di mi..

umutsuz ev kadını yaptın beni tanıttın:)))))

Öküzün Önde Gideni dedi ki...

meşhur ettim yani seni ha? :P

tüh... potansiyelimin farkında olsam, vaatte bulunup faydalanmaya bakardım:))

penelope dedi ki...

potansiyelinin farkına vardığında "tanrı hepimizi korusun...amen " :)))))

evet beni sen şöhret yaptın.ben emel sayın sen fahrettin aslan..bööğğ..
şaka da ..teşekkür ederim:))

özgün dedi ki...

ayy yazıyı okuyamadım ama okuyacağım bir ara aklım başıma gelsin.
tan hastalandı 3 gündür sümük içindeyiz.....
izleyici isterse 444 olsun ilk ben izlemiştim seni öküzde keşfedip :P

penelope dedi ki...

:)

geçmiş olsun canım..iyi bak oğlana:)örgüden mendil yapmışındır sen şimdi.eski vazolardan sümük kovası ..iiğğğğyykk..:))

evet ..uzun zaman sadece şafak okudu beni.:)blogcu da yazardım.sildim sonra.:)sonra ben öküzü buldum.isimsiz yazıyordum yorum filan.sonra yanlışlıkla isimli yayınlamışım yorumu:))sonra da devam..evet sen ilk göz ağrısı :P
teşekkür ederim hepinize.normalde karşı karşıya olduğum kimseye anlatmadığım ,herkesin beni neşeli ,canlı ,hiperkatif,haytdolu bilmesini sağlayan şeylerin dışındaki herşeyi yazdığım bi yer olması dışında sizleri kazandırdı ki orjınal halimi anlattığıma göre size bi nevi "dostlarım "oluyorsunuz de mi..cümledeki anlatım bozukluğunu ancak tubitak çözer..:)öpüyorum seni..

Beyaz dedi ki...

yazı gerçekten çok güzeldi, etkiledi beni, kısmen aynı kaderi paylaşıyoruz...

penelope dedi ki...

:)hoşgeldin ..sana uygun bi yazı olmuş demek ..seni karşılamış kar beyazı ..
gördüğüme sevindim ..beyaz:))

hep gel..buralarda zırvalıyorum ben sık sık..kafama göre takılıyorum ..naaa şurda oturuyorum ,şu aşağıda yazıyorum ,şu ilerde öküzle filan didişiyorum..biraz kay sola orda özgün var örgü yapıyor gözümüze soka soka .ona bakıp kendimden utanıyorum.aikon var kutsal bilge:) onu okuyorum..
şafak var ağlamak isteyince omuzdur.beklerim sıkılmazsan gel:))

aynı kader...sağlam kaldığımız için seviyorum kendimizi ben..:) iki tahta noksanla ucuz kurtulduk bence:))

Beyaz dedi ki...

hep gelicem emin ol :)
ben de sizi bulduğuma seviniyorum aslında. Bu yazı evet benide yorumladı bi şekilde. 6 yaşında annesini kaybetmiş küçük bi kızken hissettiğim duyguları hissettirdi bana. ve ondan kalan aileyle başedebilme gücümün hala var olduğunu... Ama herşeye rağmen onları sevebildiğimi...
Sağol yazdığın iin, duygularımı canlı tutabilmeme yardımcı olduğun için...
güzel yazılarının devamını okumak dileğiyle... :)

penelope dedi ki...

o duygularımız bizi biz yaptı..baksana herşey yolunda olsaydı ,(aslında olsaydı iyi olurdu) o zaman şimdiki sen ,şimdiki ben olmayacaktık.sıradan kalabalıklardan biri olacaktık ki benim bünye müsait şımarık ev kızı olmaya muhtemelen öyle olacaktım..annesii tarafından şımartılmış çocuklara özenirim ara ara.ama sonra derim ki , iyi ki onlardan biri değilim ..bilmem belki arsızlık yapıp diyorum bunu ,kıskançlıkla , ama ...aman beeee ..hayat bu..adil olacağını kim söyledi ki..

BU BLOG ASLINDA;

biraz günlük ..çokça dün'lük ..ama hepten deli saçması..

sahibinin histerik çıkarımlarından oluşmuş bilog.









penelope saklı sandık

herbişey

bi sonraki bölümde..

.